Cukrárska hviezda v našej kuchyni!

Autor: Katarína Baková | 16.11.2012 o 15:01 | (upravené 16.11.2012 o 15:07) Karma článku: 3,09 | Prečítané:  423x

Milujem programy o varení. Samozrejme, nemyslím vyhadzovacie TV šou, v ktorých sa viac ziape a kecá ako varí. Som na oldschool programy, ako keď Julia Child máva sekáčikmi pred kamerou alebo predstavuje Chicken Sisters a každú chvíľu sa zdá, že jej niečo vypadne z ruky alebo z panvice. (A niekoľkokrát sa to aj naozaj stalo!)

Niekedy v kuchyni srandujeme a napodobňujeme šéfkuchárov – zaujímavé je, keď chlapi sa veľmi radi menia na Gordona Ramsaya z Hell´s Kitchen. A ja som zasa akože sexi Nigella alebo chutná slečna Dahlová. Najväčšia sranda bola, keď som skúšala byť cukrárkou z Najkrajších tort. V každom diele za pár sekúnd vyvaľkajú farebné fondány a marcipány a hmotu ako zamatovú šatku prestrú na korpus. Prišla som na fatálne zistenie: v normálnom živote to tak nefunguje. Po prvé, kúpiť hotový fondán nie je ľahké. Na internete som našla pár online obchodov, kde predávajú gumpastu alebo poťahovaciu hmotu, ale ak si ich kupujete prvýkrát, je to mačka vo vreci – žiadny z nich nemal pri tovare napísané presné zloženie ani dátum spotreby. Cena sa pohybovala od 5,40 € za kg vyššie, našla som balíčky po kile (z Maďarska) alebo 5 lb (2,27 kg, z USA). Navyše, pečenie s fondánom kupovaným online si treba dobre naplánovať, pretože dobierka trvá dlhšie a tovar nie vždy majú na sklade.

Praktickejšie mi príde spraviť si ho doma – a tu je ďalšie dôležité poznanie: nie je to také ľahké, ako sa zdá a zorientovať sa v množstve receptov je kapitola sama o sebe. Po istých skúsenostiach s premenou imperiálnej mierky na metrický systém neverím písaným receptom a viac sa spolieham na YouTube tutoriály – človek aspoň vidí, koľko zhruba má pridať.

Z hviezdneho pečenia à la cukráreň z Beverly Hills sa teda stal Experiment Fondán. Výskum som zúžila na 4 rôzne recepty – od oldfashion fondánu po najjednoduchší (mikrovlnka, marshmallows atď.). Tutoriálový prieskum mal očakávaný výsledok: našla som video, ktoré je stručné a zrozumiteľné a vyhovuje mi aj množstvo prísad. A prišla som aj k neočakávanému záveru: ak sa v kuchyni babrete s cukrovinkami, chlapi v rodine to vnímajú ako babské taľafatky. Ale ak z prípravy spravíte experiment, obsahujúci merania, porovnávania, priebežné fotenie výsledku a hlavne, ak recept nečítate z niečoho tak nudného ako kuchárska kniha, zrazu je pomocníkov plná kuchyňa. To mi pripomenulo jednu scénu z TBBT.

A mimochodom, víťazným videom z môjho prieskumu bol tento recept: http://www.youtube.com/watch?v=kHtCKYRnht0&feature=fvst

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Rumuni aj Bulhari sú na tom s dôchodkami lepšie ako Slováci

Oveľa lepšie vyhliadky má Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko a Bulharsko.

DOMOV

Uhrík z ĽSNS mieri na nitrianskeho župana, extrémisti môžu uspieť

Ak prejdú jednokolové voľby, šance stúpnu.

SVET

Dávajte pozor, kam šliapete. Bitka o Mosul sa vlastne len začala

Radikáli nemajú veľkú šancu ubrániť sa.


Už ste čítali?