Cukrárska hviezda v našej kuchyni!

Autor: Katarína Baková | 16.11.2012 o 15:01 | (upravené 16.11.2012 o 15:07) Karma článku: 3,09 | Prečítané:  428x

Milujem programy o varení. Samozrejme, nemyslím vyhadzovacie TV šou, v ktorých sa viac ziape a kecá ako varí. Som na oldschool programy, ako keď Julia Child máva sekáčikmi pred kamerou alebo predstavuje Chicken Sisters a každú chvíľu sa zdá, že jej niečo vypadne z ruky alebo z panvice. (A niekoľkokrát sa to aj naozaj stalo!)

Niekedy v kuchyni srandujeme a napodobňujeme šéfkuchárov – zaujímavé je, keď chlapi sa veľmi radi menia na Gordona Ramsaya z Hell´s Kitchen. A ja som zasa akože sexi Nigella alebo chutná slečna Dahlová. Najväčšia sranda bola, keď som skúšala byť cukrárkou z Najkrajších tort. V každom diele za pár sekúnd vyvaľkajú farebné fondány a marcipány a hmotu ako zamatovú šatku prestrú na korpus. Prišla som na fatálne zistenie: v normálnom živote to tak nefunguje. Po prvé, kúpiť hotový fondán nie je ľahké. Na internete som našla pár online obchodov, kde predávajú gumpastu alebo poťahovaciu hmotu, ale ak si ich kupujete prvýkrát, je to mačka vo vreci – žiadny z nich nemal pri tovare napísané presné zloženie ani dátum spotreby. Cena sa pohybovala od 5,40 € za kg vyššie, našla som balíčky po kile (z Maďarska) alebo 5 lb (2,27 kg, z USA). Navyše, pečenie s fondánom kupovaným online si treba dobre naplánovať, pretože dobierka trvá dlhšie a tovar nie vždy majú na sklade.

Praktickejšie mi príde spraviť si ho doma – a tu je ďalšie dôležité poznanie: nie je to také ľahké, ako sa zdá a zorientovať sa v množstve receptov je kapitola sama o sebe. Po istých skúsenostiach s premenou imperiálnej mierky na metrický systém neverím písaným receptom a viac sa spolieham na YouTube tutoriály – človek aspoň vidí, koľko zhruba má pridať.

Z hviezdneho pečenia à la cukráreň z Beverly Hills sa teda stal Experiment Fondán. Výskum som zúžila na 4 rôzne recepty – od oldfashion fondánu po najjednoduchší (mikrovlnka, marshmallows atď.). Tutoriálový prieskum mal očakávaný výsledok: našla som video, ktoré je stručné a zrozumiteľné a vyhovuje mi aj množstvo prísad. A prišla som aj k neočakávanému záveru: ak sa v kuchyni babrete s cukrovinkami, chlapi v rodine to vnímajú ako babské taľafatky. Ale ak z prípravy spravíte experiment, obsahujúci merania, porovnávania, priebežné fotenie výsledku a hlavne, ak recept nečítate z niečoho tak nudného ako kuchárska kniha, zrazu je pomocníkov plná kuchyňa. To mi pripomenulo jednu scénu z TBBT.

A mimochodom, víťazným videom z môjho prieskumu bol tento recept: http://www.youtube.com/watch?v=kHtCKYRnht0&feature=fvst

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Danko pocítil silu slovenského hejtu a stále sa skrýva

Politické strany väčšinou diskusie na svojich stránkach čistia, ale nevypínajú.

EKONOMIKA

Premiér Fico zabudol na ceny elektriny na východe

Ceny rieši len na strednom Slovensku.


Už ste čítali?